Chiar daca sezonul rece a trecut, nostalgia serilor tihnite, cand ne-am bucurat de caldura caminului, au ramas in memoria afectiva. Fiecare dintre noi are propriul mod de a percepe fericirea si de a face lucrurile in asa fel incat chiar si o clipa de relaxare sa ne umple sufletul de liniste si fiinta de energie. Exista spatii care ne predispun la reverie, exista obiecte din jurul nostru care ne insufla acel sentiment de bine. Dintre toate incaperile casei, bibliteca este cea care ne invaluie cu povesti si daca adaugam si caldura unui semineu, ni se induce garantat o stare de bine si confort.
1.Tandem imbatabil: semineul si biblioteca
Daca spatiul si compartimentarea casei iti permit, aloca uneia dintre incaperi destinatia de camera de lucru si lectura. Pe langa biblioteca si birou, care se dovedesc a fi piese emblematice, trebuie sa mai mizezi pe o serie de elemente care sa dea consistenta decorului si care sa-ti ofere tot confortul. In seria importantei trecem: fotoliul cu design ergonomic, veioza si lampa cu lumina suficient de puternica, draperii opace care sa te fereasca de lumina puternica ce te-ar putea deranja la lecturile matinale si, nu in cele din urma, semineul!
2. De ce semineu in biblioteca?
Te intrebi oare de ce consideram atat de importanta prezenta unui semineu in biblioteca? Raspunsul nu depinde doar de sezon, caci trebuie sa recunoastem ca este o adevarata placere sa petreci cateva ore la gura semineului, cu o cafea aburinda si o carte interesanta; dar la fel de bine semineul iti poate tine companie si cand temperaturile sunt prietenoase. Daca pe timpul iernii semineul se evidentiaza prin calitatile sale calorice, in restul anului isi poate pastra statutul de vedeta datorita designului interesant sau a versatilitatii prezentei sale. Spunem aceasta, deoarece semineul poate fi locul ideal de expunere al obiectelor decorative dragi sau al aranjamentelor de sezon.
3.Tine cont cum accesorizezi semineul din biblioteca!
Prezenta cartilor impune o serie de adaptari ale semineului, dar si al bibliotecii in sine. Astfel, daca ai un semineu pe lemn, care implicit produce cenusa, va trebui sa fi foarte atent ca aceasta si pulberea care ajunge in aer sa nu atinga rafturile bibliotecii si cartile de aici. Din acest motiv, este esential sa protejezi gura semineului (daca modelul nu este inchis cu fronturi din sticla) cu un paravan metalic. Acesta poate avea si rol decorativ, daca alegi un model chic. Mai mult de atat, in cazul semineelor clasice deschise, cu gura de alimentare foarte ampla, unde paravanul acopera doar partea inferioara, este bine sa iei masuri de precautie suplimentare. Recomandam in acest sens, bibliotecile inchise cu usi batante sau mobile, din sticla sau orice alt material. Lasa o distanta de minimum 1,5 m intre semineu si biblioteca, astfel incat caldura flacarilor sa nu deterioreze copertile cartilor.
4. Armonizeaza stilistic semineul cu biblioteca
Inainte sa construiesti sau sa plasezi semineul, trebuie sa stii foarte bine ce traseu stilistic vei parcurge, pentru ca ambientul sa aiba un aspect unitar. Perechile cu succes garantat sunt: semineele clasice, cu fronton din piatra, marmura ori lemn sculptat langa biblioteci impozante din lemn masiv; semineele cu design actual si placate cu sticla ori panouri metalice merg in compania bibliotecilor cu forme slim, din materiale actuale, cum ar fi sticla sau metalul.
COMMENTS ARE OFF THIS POST