Daca vrei sa iesi din tiparul in care ne-am obisnuit sa ne amenajam casele si doresti sa incerci ceva nou, iti propunem o piesa de mobilier intalnita inca destul de rar in casele romanilor: consola. Mesele console provin din designul de mobilier francez din secolul al 18-lea. Prin definitie, consola este o piesa de mobilier cu aspect de policioara sau de masuta,;in forma de semiluna pe doua picioare, avand drept sprijin petetele pe care era fixata.
Primele astfel de piese aveau blatul semioval, din lemn sau marmura si se sprijinea pe doua picioare bogat ornamentate;(care aveau doar rol decorativ). Acestea erau atasate de perete printr-un sistem de prindere curbat in forma de „S” numit consola,;element care a dat si numele acestei piese de mobilier.
Cu timpul au aparut consolele de sine statatoare, care au trei, patru sau mai multe picioare si care au devenit extrem de utilizate, renuntandu-se la sistemele de prindere in consola. Avand picioare consolele pot fi amplasate si in alte zone din incapere, devenind pe cat de decorative, pe atat de utile. Daca initial erau exclusiv amplasate de-a lungul peretelui, in proiectele de amenajare interioara moderne,;consolele pot fi extrem de utile in spatele canapelei, ca piesa centrala de decorare a holului;sau a spatiilor de mici dimensiuni sau chiar pot inlocui noptierele sau masutele auxiliare din zona livingului.
Iata mai jos cateva exemple de console pe care le-am pus in practica in proiectele noastre.
Masa consola este perfecta pentru a fi asezata pe hol. Gratie latimii sale mici (poate varia de la 20 la 40 de centimetri in functie de spatiul pe care il ai);consola poate fi asezata lipita de un perete, sub o oglinda, un tablou sau un cuier. Aceasta poate servi si ca spatiu de depozitare pentru lucruri precum telefon, chei, telefon mobil, geanta etc. De sarbatori, masa consola de pe hol poate fi impodobita cu diverse decoratiuni specifice sezonului.
Daca doresti sa reconfigurezi livingul o idee ar fi pozitionarea canapelei la distanta de perete, adica aproape de centrul camerei. Astfel spatiul din fata canapelei va servi ca zona de conversatie si de relaxare; iar cel din spate ar putea fi folosit pentru alte activitati: amenajarea unui birou, a unui spatiu de lectura, a unui loc de luat masa sau a unui loc de joaca pentru copii. Odata reconfigurat spatiul poti aduce in decor si o consola pe care sa o asezi lipita de spatele canapelei. De asemenea, pentru un plus de farmec, pe ea aveti posibilitatea sa asezati diferite accesorii, precum vaze, lumanari sau statuete.
In mod normal nici nu te-ai gandi sa folosesti o consola in baie, insa daca spatiul iti permite o poti folosi fie pentru chiuvetele incastrate, fie ca mobilier secundar, de depozitare a prosoapelor si obiectelor de toaleta. O consola cu sertare, poate juca rol de blat pentru un lavoar, oferind, in acelasi timp, spatiu de depozitare deasupra si in interior.
Atunci cand doresti sa achizitionezi o consola este necesar sa tii cont si de celelalte elemente din incapere,;pentru ca aceasta sa se poata integra in decor. O consola eleganta in stil minimalist se va potrivi intr-o incapere moderna in timp ce una vintage se va potrivi intr-o amenajare retro.
Modele de console sunt nenumarate, tu trebuie doar sa te decizi cum iti doresti sa arate si unde doresti sa o amplasezi. Asadar, te asteptam in showroom-ul nostru (Bd Dacia, Nr 73; Sector 2, Bucuresti) cu o multime de idei pentru inspiratie!
COMMENTS ARE OFF THIS POST