Luminozitatea are un impact major asupra aspectului unei încăperi. Dar când vine vorba despre modul în care îți amenajezi si decorezi casa, corpurile de iluminat sunt aproape la fel de importante precum culoarea pereților. Cu ajutorul corpurilor de luminat pot fi puse în valoare detaliile amenajării; iar o bună iluminare creează un sentiment de căldură și de confort.
Corpurile de iluminat sunt astfel gândite încât să controleze lumina, intensitatea şi modul în care este canalizată spre anumite zone. Astfel, fie că sunt suspendate, aplicate pe perete, pe tavan, inserate în podea sau chiar în obiectele de mobilier, corpurile de iluminat contribuie semnificativ la amenajarea unei încăperi.
Corpurile de iluminat dau strălucire încăperii nu doar prin lumina pe care o distribuie, ci şi prin materialele folosite la realizarea lor. Acestea pot fi percepute ca fiind adevărate elemente decorative sau puncte de impact. În funcţie de decorul de ansamblu, acestea pot fi discrete, elegante, atent finisate sau, dimpotrivă,.cu un aspect brut, neprelucrat, care să meargă până la uzat şi învechit.
Totuşi, în mod ideal, alegerile ar putea fi făcute în funcţie de specificul fiecărei încăperi. Iată mai jos câteva propuneri de corpuri de iluminat pentru fiecare cameră din casa ta.
Pentru bucătarie este necesar un iluminat general, dar mai ales un iluminat funcțional. Pentru iluminatul general cele mai folosite sunt plafonierele, iar în cazul în care spațiul permite puteți folosi și o lustră. În ceea ce privește zona unde se pregăteşte şi se serveşte mâncarea, lumina poate fi accentuată prin surse care să fie fixate la nivelul blatului de lucru sau în apropierea mesei. Se pot folosi și structurile suspendate cu proiectoare, orientate spre blatul de lucru sau dulapuri și spoturi încastrate sau aplicate.
În baie este important să existe o sursă de lumină în apropierea oglinzii, dar pot fi avute în vedere şi o serie de lumini ambientale care să ajute la crearea unei atmosfere relaxante. La fel de important este și un corp de ilumiant care să fie amplasat central, în general o plafonieră.
În dormitor, corpurile de iluminat trebuie să creeze o atmosferă liniștită și să inducă o stare de relaxare. Aici sunt potrivite luminile ambientale, dar sunt recomandate şi corpurile de iluminat care să confere mai multă lumină pentru zone precise, spre exemplu, pentru a putea răsfoi o carte în pat. Pentru iluminatul dormitorului se folosesc în general: un corp de iluminat central, care poate fi lustră sau plafonieră,.în funcție și de înălțimea plafonului si aplice sau veioze, ce se așează deoparte și de alta a patului.
În cazul livingului pot fi combinate mai multe opţiuni, asta şi pentru că, prin natura lui, acest spaţiu, îndeplineşte mai multe funcţiuni: scoate în evidență volume, forme și culori. Prin lumină, s-ar putea delimita zonele cu destinaţii diferite: cele pentru lectură, pentru discuţii, pentru luat masa şi fiecare dintre ele poate fi rezolvată folosind corpuri de iluminat diferite. Astfel central, puteți așeza un candelabru, o lustră sau o plafonieră, în funcție și de înălțimea plafonului.
Lampadarele le puteți utiliza pentru a scoate în evidență un colț întunecat, sau pentru a vă ajuta la citit. Acestea vor avea un farmec aparte dacă vor fi așezate lângă fotoliu sau lângă o canapea. Pentru o atmosferă mai placută și mai caldă puteți folosi și aplice.
Pentru birouri puteți utiliza corpurile de iluminat pentru plafon, iar pentru iluminat local, veiozele de birou. Se pot folosi la fel de bine însă și spoturile. Pentru spațiile dintre birouri, pot fi folosite cu succes spoturile și aplicele. Multe dintre corpurile pentru iluminat birouri au încorporate și elementele necesare eliminării reflexiilor pe ecranele monitoarelor.
Dacă sunt atent alese şi potrivite în ansamblu, corpurile de iluminat pot deveni acel element necesar pentru a completa încăperea. Așadar, te așteptăm în showroom-ul nostru (Bd Dacia, Nr 73; Sector 2, București) cu o mulțime de idei pentru inspirație!
COMMENTS ARE OFF THIS POST