Proventa (in occitana Provença, in franceza Provence) este o regiune in sud-estul Frantei, situata intre Marea Mediterana, Valea Ronului si Italia; in nord se afla provincia Dauphiné situata in regiunea Rhône-Alpes.
Agricultura regiunii este de tip mediteranean, unde cultivarea fructelor si legumelor are o pondere deosebita, mai cunoscute fiind ciresele, piersicile, caisele, migdalele si pepenii galbeni provensali de Cavaillon. Uleiurile de masline cele mai bune provin dintr-o regiune situata la sud de Alpilles (lant muntos calcaros in centrul regiunii Proventa situat intre Avignon, Cavaillon si Arles) si anume Vallée des Baux-de-Provence ca si din Nyons.
In locurile mai inalte sunt campurile cu lavanda, importante pentru industria parfumurilor, industrie ce isi are centrul in orasul Grasse, langa Nisa, pe Côte d’Azur (Coasta de Azur).
Bucataria provensala este renumita prin mancarurile condimentate cu diferite condimente locale, mai cunoscute fiind: bouillabaisse, o supa din pesti de stanca. Se adauga crutoane de paine frecate cu usturoi si cu un sos de culoare galben-roscata numit rouille (ce se poate traduce ca rugina); sau aïoli, merluciu cu legume fierte si un sos cu ulei de masline si usturoi (ail in franceza), de la care isi trage numele.
Inspirat de peisajul rural din sudul Frantei, stilul Provence este indragit in special de persoanele care iubesc interioarele cu atmosfera romantica, degajata si calda.
Materialele asociate acestui stil
Stilul Provence se concentreaza pe elemente (mobilier, accesorii) din lemn, un material natural si cald prin definitie. In plus, lemnul este un material foarte versatil, putand fi integrat in orice tip de amenajare. Pentru un decor in stil Provence sunt recomandate nuantele calde, delicate, esentiale pentru a crea o atmosfera primitoare.
Culorile din Provence
Printre cele mai folosite culori se numara verdele, albastrul pal, galbenul si rozul. La fel de utilizata este si lavanda, care aminteste de intinderile de terenuri cu lavanda din regiunea Provence.
Campuri nesfarsite de lavanda, sate crescute parca din piatra muntelui, chiparosi strajuind drumuri de tara. Provence, o binecunoscuta regiune situata in sud-estul Frantei, a inspirat inca de acum cateva secole un stil de amenajare interioara plin de culoare si caldura. Tonurile calde, specifice regiunii, definesc cromatic interioarele abundand in galben, ocru, oranj, maro-roscat, bleu si verde. Incercand o definitie sintetica, stilul Provence este natura insasi distilata in forme concrete.
Cand ne gandim la stilul Provence, in mintea noastra incep sa apara imagini ale spatiului confortabil in care am vrea sa stam acum; unde stilul de viata si farmecul mobilierului antic, dicteaza moda nemuritoare in designul de interior.
Acest stil confortabil, cald si cu spirit antic are foarte multi admiratori din intreaga lume si te cucereste prin sarmul mobilierului vechi, atmosfera primitoare si prin paleta romantica de culori deschise pastelate.
Motto-ul ce caracterizeaza acest stil este “lucrurile vechi sunt fascinante”.
Principalele caracteristici ale acestui stil sunt:
- Paleta de culori trebuie sa fie in nuante deschise si pastelate. Culorile caracteristice ar fi: albul, galbenul pal, rozul, verdele masliniu si culoarea lavandei.
- Ca materiale predomina lemnul si placile ceramice.
- Finisajul mobilierului nu trebuie sa fie perfect, cu cat arata mai vechi, cu atat e mai bine; mobilierul alb sau de culoarea lemnului brut, uzat in timp este cel mai des intalnit.
Stilul Provence este foarte flexibil, isi poate schimba aspectul in functie de preferintele si gusturile fiecarui proprietar in parte: de la cel mai modest si simplist, cu dulapuri, bufete sau mese aparent uzate si zgariate de trecerea timpului, pana la cel mai luxos, mobilat cu piese de un alb imaculat, cu aer aristocrat. Orice varianta am alege, la final vom obtine o casa placuta, primitoare, relaxanta si extrem de confortabila care ne va purta in sudul pitoresc si insorit al Frantei.
Culorile pastelate sunt un mare avantaj, in special in cazul mobilierului, deoarece acesta este destul de incarcat cu elemente decorative si frezari specifice stilului. In mod normal acestea tind sa incarce spatiul din punct de vedere vizual, insa finisat in nuante deschise, nu mai ies atat de tare in evidenta, ci formeaza un fundal in care vedete sunt decoratiunile.
Lemnul este un pariu castigat. Mobilierul din lemn, decorat cu elemente florale suave, cu tente si farmec de vechi va fi perfect.
In showroom-ul La Maison puteti regasi atat obiecte de mobilier si decorative in stilul Provence, cat si produse de ingrijire personala.
Imbogatit cu ulei de masline, fabricat din uleiuri vegetale si fiert in cazane vechi, acest sapun cu glicerina naturala nu contine coloranti, grasime animala sau agenti activ de origine sintetica. Are in compozitia lui: ulei esential, ulei de nuca de cocos, ulei de masline, toate hranitoare si cu un parfum vegetal.
COMMENTS ARE OFF THIS POST