Iepurasul aducator de oua rosii provine de pe meleaguri germane si simbolizeaza fertilitatea. Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania; primele mentionari in carti au aparut in jurul anului 1500, desi e probabil ca el sa fie prezent de mai multa vreme in traditia populara. Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, la 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.
Simbolul iepurelui provine inca din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. Legenda spune ca Eastre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp; pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.
Desi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi.
In America, aceasta traditie a iepurasului de Pasti, care aduce cadouri oua vopsite copiilor cuminti, a fost adusa de emigrantii germani. La unele triburi, insa, exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, in timp ce in cultura mayasa era creditat cu inventarea scrisului.
In traditia chineza, iepurele este o creatura care traieste pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii.
Pentru budisti, iepurele este, de asemenea, o creatura selenara. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.
Insa nu doar in alte tari a prins contur acest fenomen ci si la noi. Tot mai multi romani obisnuiesc sa isi surprinda copii in preajma Pastelui cu cadouri si decoratiuni specifice.
Cu putina imaginatie si inspiratie, fara a face abuz de obiecte si accesorii, va puteti crea o atmosfera ideala pentru sarbatoarea de Pasti, in care sa va simtiti bine alaturi de familie si cei dragi.
Camera copiilor poate fi reamenajata, insa nu in sensul de a schimba mobilierul ci de a rearanja piese de mobilier; asta in masura in care spatiul locativ va permite. Un asemenea aranjament va da incaperii o senzatie de nou si proaspat. De asemenea, in camera se pot adauga perne decorative cu motive florale ori cu iepurasi, tablouri, cosulete impletite cu iarba artificiala si cu oua colorate, perdele colorate in nuante calde.
Pe masuta din living puteti sa asezati un cosulet cu oua incondeiate si iarba artificiala. Sfesnicele nu trebuie sa lipseasca, nu doar pentru ca au un efect estetic de invidiat, dar sunt foarte eficiente mai ales in seara de Inviere cand fiecare aduce Lumina Sfanta in casa.
Bucataria este in centrul atentiei in perioada sarbatorii de Pasti. Aici fiecare gospodina isi pregateste cu migala si mare atentie bucatele care vor fi puse pe masa de Pasti. Cozonacii si pasca sunt unele din cele mai iubite bunatati de Pasti, mai ales cand sunt facute in casa. In anumite zone ale tarii, vechile obiceiuri sunt inca respectate cu strictete. Vopsitul sau incondeiatul oualor este o activitate specifica si serioasa care poate dura destul de mult, avand in vedere ca sunt pictate manual cu conotatii religioase si nu numai. Cosuletele impletite si aranjamentele florale sunt si in aceasta incapere in topul utilizarii ca accesorii de Pasti. Florile naturale, tinute in vaze frumos colorate, personalizate si elegante, dau un aer proaspat si curat oricarei bucatarii.
Masa de Pasti trebuie sa fie amenajata si decorata frumos, cu toate bunatatile, asa incat sa starneasca pofta tuturor.
De mare ajutor pentru o masa cat mai frumos decorata cu accesorii diverse, specifice Pastelui sunt fetele de masa cu imprimeuri. Servetelele colorate fac si ele parte din decor, alaturi de cosuletele impletite in care se pun ouale rosii. Farfuriile vesele si colorate reprezinta un plus designului decorativ al mesei, alaturi de alte accesorii.
COMMENTS ARE OFF THIS POST