Bufnitele sunt pasari aparte, ceea ce explica, oarecum, teama superstitioasa a omului în fata lor. Însasi înfatisarea lor e tulburatoare: cine nu se simte impresionat în fata unor pasari care, în loc de a te privi inexpresiv si câs, cum fac pasarile care au ochii asezati de o parte si de alta a capului, te privesc cu fata îndreptata spre tine – „ca un om” -, tintuindu-te cu o privire uneori severa, alteori parca încruntata, alteori surprinsa, ori parând de o suverana nepasare, ca si când te-ar dispretui profund?
Poate parea un cliseu, dar nu ne putem abtine sa avem o slabiciune pentru bufnite. Poate pentru ca par a fi combinatia perfecta dintre sofisticat si neobisnuit, dintre misterios si elegant, dintre teama si admiratie…Acest melanj de sentimente pe care il avem cand ne gandim la ele le face sa fie iubite de designeri si scriitori…In piesa Macbeth William Shakespeare infatiseaza trei vrajitoare ce folosec o aripa de bufnita pentru a face un farmec. Ce ar fi insemnat Harry Potter fara bufnite? 🙂
Oamenii au simtit nevoia sa le inzestreze cu insusiri fabuloase. Bufnita se numara printre vietuitoarele cu o simbolistica foarte bogata, fiind reprezentata în mitologie de doua notiuni aparent contradictorii: moartea sau întelepciunea, dar cu amendamentul ca în unele credinte întelepciunea si moartea se împleteau, zeitatea mortii cunoscând si secretele vietii, ale nasterii si ale reîncarnarii.
Superstitiile ce s-au urzit in jurul bufnitei au un indelungat istoric…In zilele noastre, stiinta ne-a invatat deja ca superstitiile despre ele sunt doar snoave sau povesti, nascute in timpurile in care oamenii mai cautau raspunsuri magice la universul care ii inconjoara.
Bufnita isi gaseste locul in cele mai sofisticate interioare.
Bufnitele devin pattern-uri pentru piesele Fornasetti. Fie ca este vorba de tapetul de la Cole and Son sau de piese de decor si mobilier, bufnita sta mandra la loc de cinste.
Sculptura in lemn – designer Laura Kirar
Le putem gasi imprimate in texturi rafinate de draperii de la William Morris. Artist si filosof, William Morris a fost unul dintre cei mai cunoscuti si influenti designeri ai vremurilor sale care prin intermediul companiei Morris & Co. a produs modele de tapet si tesaturi caracterizate prin varietate si originalitate.
Si in plus le purtam cu placere atunci cand este vorba de rochiile Dolce Gabana sau gentile Vuiton. 🙂
COMMENTS ARE OFF THIS POST