Pod sau mansarda?

octombrie 29

Mansarda este incaperea sau ansamblul de incaperi locuibile asezate imediat sub acoperis, avand tavanul si peretii oblici sau neregulati. Ea a fost popularizata in Franta de arhitectul François Mansart (1598–1666). Desi nu a fost el inventatorul, acest tip de acoperis ii poarta numele deoarece a fost folosit in mod remarcabil in proiectele sale. Stilul a fost preluat de numerosi arhitecti, printre care se numara si nepotul sau, Jules Hardouin Mansart (1675–1683)
Arhitecti mansarda

Diferenta dintre un pod si mansarda

Elemente caracteristice ale mansardei sunt peretii sai inclinati la doua unghiuri diferite. Panta invelitorii este mai mare pe partea inferioara a acoperisului, unde se afla si ferestrele. Mansardele, spre deosebire de poduri, care pot fi iluminate si aerisite prin ferestre de tip velux, adesea considerate in mod eronat ca mansarde, capata lumina si aer prin lucarne. Un alt aspect important in definirea mansardei si diferentierea acesteia de pod este dat de faptul ca un pod poate fi necirculabil, spre deosebire de mansarda care este intotdeauna circulabila (indeosebi locuibila).
Diferenta pod - mansarda
Principalul avantaj al constructiei unei mansarde il constituie posibilitatea de extindere a spatiului locativ, fara costuri prea mari. Mansarda este de multe ori neglijata sau neluata in considerare.… De multe ori insa putem avea suprize placute daca stim ce sa facem cu acel spatiu. Amenajarea mansardei nu este deloc simpla si cand vine vorba de un spatiu cu inaltimi diferite , cu grinzi si stalpi ce apar de pretutindeni, devine cu atat mai complicata.
Mansarde
In ceea ce priveste stilul, nu exista restrictii. Country-chic, clasic sau modern, mansarda trebuie considerata o camera ca oricare alta. Eventual, se poate tine cont de zona unde se afla casa sau carui scop ii este destinata. Folosind mobilier realizat la comanda veti gasi solutiile ideale.
Cum compartimentam spatiul? Ce facem cu grinzile? Cum pozitionam obiectele de iluminat si mai ales cum obtinem lumina naturala? Ce mobilier alegem? Ce destinatie poate avea mansarda? Cum evitam pantele din acoperis?
Iata mai jos doar cateva amenajari realizate in Romania de echipa La Maison care va pot inspira in cazul ca aveti un spatiu de acest gen:

  1. Mansarda locul de joaca

Mansarda poate fi locul de joaca preferat, un univers luminat, in care orice activitate devine o placere. Indiferent de marimea mansardei, un designer profesionist te poate indruma in alegerea si asezarea mobilierului, a accesoriilor si a altor elemente, pentru ca locul de joaca sa fie unul atragator si sa ofere siguranta in acelasi timp.
Interior mansarda

Interior mansarda

  1. Mansarda locul unde familia si prietenii se strang laolalta

Mansarda este un spatiu util, aceasta desi multi proprietari de case o folosesc pe post de spatiu de depozitare. In functie de suprafata disponibila, mansarda poate fi transformata chiar intr-un living relaxant unde iti poti petrece timpul alaturi de cei dragi.
Mansarda locul unde familia si prietenii se strang laolalta
Indiferent de anotimp si de starea ta de spirit, mansarda iti ofera ceea ce ai nevoie. Poti lua o carte din biblioteca, sau poti viziona un film in compania persoanelor indragite.
Biblioteca din mansarda
Daca doresti, poti servi si ceaiul de dupa-amiaza! Chicineta iti este la indemana cu tot ceea ce ai nevoie. Nu ocupa mult spatiu, nu afecteaza decorul din jur, dar iti pune la dispozitie o intreaga bucatarie.
Chicineta din mansarda

  1. Mansarda camera pentru cel mic

Luati in calcul faptul ca lumea privita prin ochi de copil are alte dimensiuni, ca spatiul este suficient daca poate pasi printre jucarii. Lipsa unui tavan de 3 m deasupra capului nu face decat sa ii sporeasca increderea ca acel coltisor ii apartine.

Mansarda camera pentru cel mic

  1. Mansarda spatiul ideal pentru un dressing

Nu conteaza forma plafonului atunci cand ai nevoie de spatiu de depozitare. Dressing-ul poate fi realizat pe masura, in functie de conformatia mansardei. Iar pentru a obtine lumina se pot adauga cateva ferestre tip Velux in plafon.
Mansarda spatiul ideal pentru un dressing

  1. Mansarda dormitorul matrimonial

In cazul in care casa nu este foarte generoasa, dormitorul matrimonial poate fi mutat chiar la mansarda. Desi de cele mai multe ori, acesta se gaseste la parter sau primul etaj. Forma tipica a mansardei (tavanul inclinat si ferestrele montate in acoperis) creeaza o atmosfera intima atat pe timpul zilei, cat si al noptii.
Daca sunteti fericitii posesori ai unei mansarde, nu ezitati sa investiti timpul si suma necesara de bani pentru a crea aici oaza de liniste atat de necesara fiecaruia dintre noi. Aici veti putea privi focul din semineu in zilele mohorate, cerul senin in zilele cu soare, sau sa va petreceti serile numarand stelele inainte de somn!
mansarda dormitorul matrimonial

COMMENTS ARE OFF THIS POST