Ce va inspira in viata? Un film, o carte, o persoana, un tablou, un loc anume?! Te-ai intrebat vreodata ce este inspiratia? Daca descompunem cuvantul „inspiratie” in parti componente, inseamna pur si simplu „in spirit”. Atunci cand traiesti „in spirit” esti deschis si plin de entuziasm fata de tot ceea ce te inconjoara, fata de tine si fata de viata in general. Intrebarea este cum ajungem in aceasta stare de inspiratie.
Primul pas spre inspiratie il constituie placerea.
Gaseste ceva care iti face placere, care te pasioneaza. Poate sa fie orice activitate cu care te poti relaxa si delecta. Noi ne-am simtit inspirati de filmul Julie& Julia, de Meryl Streep, retete frantuzesti si o bucatarie frumoasa !
Julia Carolyn Child (August 15, 1912 – August 13, 2004) a fost chef, autor si o mare personalitate tv. Ea este cea care a facut cunoscuta bucataria frantuzeasca publicului american si a inspirat milioane de oameni… Meryl Streep este Julia Child iar Amy Adams este scriitoarea Julie Powell în comedia Norei Ephron, Julie & Julia.
Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a gati al americanilor. Dar in 1948, Julia Child nu era decat o americana obisnuita care traia in Franta. Ajunsese la Paris datorita slujbei sotului ei, iar ea, din cauza firii ei neobosite, dorea sa-si gaseasca o ocupatie.
Dupa treizeci de ani, Julie Powell se afla intr-un impas. Pentru ca se apropie de 30 de ani, traieste in Queens si lucreaza intr-un mediu cenusiu, in timp ce prietenele ei obtin succese uluitoare, ea se hotaraste sa urmeze un plan care sa-i valorifice toate energiile. Julie decide ca intr-un an sa incerce toate cele 524 de retete din cartea de bucate a Juliei Child: “Mastering the Art of French Cooking” (pe care Child o scrisese impreuna cu Louise Bertholle si Simone Beck) – si sa scrie pe blog despre experientele ei culinare.
De obicei bucataria este un loc retras unde accesul il au numai cei initiati sau membri ai familiei. Ei bine, nu este obligatoriu sa ramana asa! Am invatat ca bucataria poate fi locul unde poti sa servesti aperitivul cu prietenii, poti sa te simti bine cu cei mici chiar in timp ce gatesti, poti sa depeni povesti cu mama. Copiii sunt entuziasmati sa isi puna sortul si sa se puna la treaba, chiar daca este vorba de activitati extrem de simple precum a spala legumele, a scoate castroanele, ei se simt minunat! In plus, de mici trebuie sa isi formeze obiceiurile culinare.
Ce poate fi mai bun decat ceva gatit in bucataria ta ?
Bucataria este locul in care ne petrecem mult timp si atunci ar trebui sa fie cat mai placut.
O bucatarie frumoasa, nu numai ca va va trezi interesul pentru bucatarit, dar cu siguranta o sa va faca sa gustati mai pe indelete viata. Pentru a avea succes trebuie sa avem atat ingrediente de calitate cat si ustentile, electrocasnice de calitate… si daca urmam o reteta faimoasa, este imposibil ca rezultatul sa nu ne iasa.
Nu degeaba se spune ca ‘’pofta vine gatind” iar daca acum va simtiti inspirati treceti la treaba gatind reteta Boeuf Bourguignon a Juliei Child:
Ingrediente:
1,2 kg carne de vita, 200 gr. bacon, 2 cepe, 2 morcovi, 40 cepe mici de arpagic, 600 gr ciuperci, 3 linguri pasta de tomate, 5 rosii coapte, 1 capatana usturoi, 1 lingura cimbru proaspat, 3-4 foi de dafin, sare marina neiodata, 3/4 lingurita amestec piper boabe (verde, negru si rosu), ulei de masline extravirgin, o sticla de vin rosu, 700 ml zeama de vita, 3 linguri de faina, 50 gr. unt
Mod de preparare:
Taiem carnea cubulete, o scurgem si uscam bine in prosoape de hartie. Taiem soriciul de pe bacon, il transam in fasii si il punem la sotat in uleiul incins. Cand s-a rumenit usor il scoatem si in grasimea ramasa sotam si carnea pe toate partile. O scoatem si pe aceasta si punem la sotat morcovii taiati rondele si ceapa inele. Cand sunt gata, punem inapoi carnea si baconul, presaram cu faina bine, amestecand sa fie toate bucatiile acoperite si dam la cuptorul incins in prealabil unde tinem 4 minute, dupa care scoatem cratita din cuptor, mai amestecam un pic si punem la loc inca 4 minute. Adaugam apoi zeama de vita, vinul, cimbrul si foile de dafin, pasta de tomate si rosiile cubulete.
Rasturnam totul intr-o caserola Mauviel si dam la cuptor, acum la foc mediu, tinand pana se inmoaie carnea. In functie de cuptorul de care dispui poate dura intre doua ore si doua ore si jumatate.
La Cornue este cuptorul ideal care ajunge foarte repede la temperatura necesara si in care carnea ramane frageda si suculenta. In acest timp sotam in ulei incins si unt cepele mici si ciupercile pe rand.
Cand carnea s-a facut, rasturnam printr-o sita in alt vas sosul si pastram restul ingredientelor. Vasul cu sosul il punem pe foc, mai adaugam daca este nevoie un picut de vin si fierbem pentru cateva minute sa se ingroase sosul, dupa care rasturnam peste carne, adaugam cepele si ciupercile sotate si servim cat este cald cu cartofi fierti ca garnitura si un pahar de vin rosu alaturi.
Et voila ! Bon appétit!
COMMENTS ARE OFF THIS POST